Els estómacs agraïts dels "periodistes"...

Enviat per joan el dv., 10/09/2010 - 14:08

(aquest escrit vindria a ser la resposta del NAS núm. 97, de setembre de 2010, de Cardedeu)

Com que hi ha "periodistes" que son capaços de fer una editorial combativa contra els "trolls" de la llista de correu (no passa res de més important, al municipi? ;-)  ) a on fins i tot escriuen un manual pràctic del que "cal fer" (com si la gent no sapiguès que fer o deixar de fer amb els missatges que interessen o no interessen), voldria fer una "contra".

Des d'aquesta llista, algun etiquetat com a Troll per la "periodista" ha debatut / polemitzat en temes com el de Genís Carbó, la xenofòbia, la "suposada" candidatura indepe-ecologista, etc. Temes que, independentment de les maneres, tenien rellevància més que sobrada per tractar-se des d'un periodisme que hauria de ser crític amb la realitat (per l'autobombo ja tenim els pamflets dels grups polítics i l'òrgan de difusió institucional de "La Vila", no?)

Doncs la realitat és que, per exemple, la polèmica al voltant d'en Genís Carbó va ser tractada de forma asèptica a l'editorial del NAS 88, com si el fet que en Genís fos un alt càrrec DE CONFIANÇA de l'equip de govern fos una "casualitat" (aquesta paraula s'usa textualment). I a la pàg. 11 del NAS 89, amb molta més informació publicada per Internet, etc., i a on se'l titlla, des de l'editorial, de "bona persona" segons una suposada "molta gent", a sobre s'acusa a l'oposició i als "demagogs" de desinformadors. Un altre cop, res fa intuir ni una engruna de responsabilitat en el consistori que va fer CONFIANÇA a un presumpte xoriço.

I jo em pregunto. Un periodista, com cal, pressuposo que ha de ser crític. Recordeu lo del 4rt poder? En teoria es deia perquè des de la premsa em podria fer de contrapès de l'abús de poder del poder executiu-legislatiu; però això, sense esperit crític, com es fa??? Doncs no es fa... Per això lo d'estòmacs agraïts... A algú li extranya si parlo de mitjans de comunicació que han perdut la independència? de periodisme acrític? No, oi?

Seguim amb el cas Genís Carbó. Per internet, algun troll i altres llistaires, vam començar a lligar caps amb la informació que teníem (malgrat els intents de silenciar-nos argüint la presumpció d'innocència, etc. de la gent "ben pensada", els que mai alcen la veu). I amb aquesta info teniem que la suma de les hores de dedicació teòriques d'en Genís, als 3 ajuntaments (més la seva activitat privada que li reportava uns quants milions de pessetes més de sou) no quadrava. I com que no quadrava, demanàvem explicacions a l'Ajuntament, que és qui li pagava 30.000€ anuals i qui havia fet confiança en ell, que aclarís si realment hi havia constància (o control) de la dedicació real del personatge. El més probable és que no, que en Genís no dediqués més que una part de les hores per les que realment cobrava... I la conseqüència d'això és que hi hauria una malversació de fons públics, que ja és algo rellevant i sobre el que s'haurien d'exigir responsabilitats políques. Però, pregunto jo, aquesta informació no l'haguessin hagut de fer pública els suposats periodistes? No haurien de ser ells els que fessin la tasca d'investigació, la inquisidora amb els afectats, la informativa amb la societat? No s'estudia, això, a les facultats de periodisme?

D'altra banda, el periodista també podria haver informat sobre el comportament desigual de dos consistoris, el de Valls CESANT al tècnic, i el de Cardedeu donant-li públic suport i esperant a què fos el tècnic, quan la cosa ja no s'aguantava, el que dimitís... Tampoc hi cap aquest anàlisi, al Nas? Només hi cap el d'acusar de desinformadors als que si que vam fer un mínim esforç per fer sortir a la llum pública les conclusions de sumar 2+2?? I mira que naltros serem moltes coses: trolls, gent d'a peu, cardedeuencs... però NO SOM PERIODISTES.

Un altre ramificació del cas Carbó sobre el que un periodisme "crític" podria haver-hi treballat... El procés de selecció que se'n va fer (i les seves responsabilitats, que aquí mai hi ha "responsables" de res). En Genís probablement no era la persona idònia... Tot i que l'equip de govern d'ERC, i després la Calamanda de CiU encara no han dit res en contra, i fins i tot d'aquesta darrera, de l'últim que se'n te constància és de la satisfacció per la seva feina (carregar-se l'entorn agrari de Can Viader mereix la nostra satisfacció???). Quin currículum tenia aquest bon home (a part del carnet de CiU), quins valors es transmetien de la seva tasca anterior en el mateix negociat: respecte al medi, a l'entorn, desenvolupament "sostenible", o el típic desarrollisme, apilatotxos, etc.? No ho sabem... No ens ho han volgut dir... Es va fer un procés obert amb candidats diversos i un procés basat en mèrits? O només es va valorar el carnet de CiU? Tampoc ho sabem... L'ajuntament no ha volgut donar cap informació a les preguntes que vam fer des de la llista (total, escoltar al "poble"? donar explicacions! quin acudit...), i als "periodistes" no se'ls va acudir qüestionar aquestes coses.

Per acabar, seria molt instructiu saber quina part del finançament del Nas depèn de l'Ajuntament de Cardedeu. Més que res perquè no crec en les casualitats (tot i que de vegades la poca professionalitat o competència és algo congènit ;-) )